Onderhoud mechanische ventilatie: nodig of niet?

Onderhoud mechanische ventilatie: nodig of niet?

Ventileren is belangrijk voor een gezond huis. De mechanische ventilatie zorgt voor een goede ventilatie in uw woning. Dit systeem draait 24 uur per dag om vochtige, vuile lucht uit uw keuken, badkamer en het toilet af te voeren. Dat gaat automatisch, u heeft hier dus vrijwel geen omkijken naar. Toch is onderhoud erg belangrijk, zodat het ventilatiesysteem goed blijft werken.

 

De voordelen van goede ventilatie

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vuile lucht continu wordt afgevoerd en dat u altijd frisse, schone lucht in huis heeft. Als u niet goed ventileert, dan kan dat verschillende gezondheidsproblemen versterken, zoals:

  • Allergieën
  • Luchtwegproblemen
  • Irritatie van slijmvliezen

Een goedwerkend ventilatiesysteem zorgt ook voor een gezonde luchtvochtigheidsgraad in huis. Wist u dat een gemiddeld gezin 10 tot 15 liter vocht per dag produceert? Onder andere douchen, wassen en koken zorgen voor de nodige vochtproductie.

 

Vooral in goedgeïsoleerde huizen is ventileren erg belangrijk, omdat er geen natuurlijke ventilatie plaatsvindt door bijvoorbeeld kieren en naden. Sinds 2006 is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem in nieuwbouwwoningen dan ook verplicht.

 

Wanneer is het tijd voor onderhoud?

Een mechanische ventilatiebox zuigt via luchtroosters of afzuigventielen vuile lucht aan. Na verloop van tijd kunnen schimmels en bacteriën zich hier aan de buitenkant ophopen. Dat ziet u vaak aan de roosters of afzuigventielen, bijvoorbeeld als er vuil blijft hangen of als het oppervlak verkleurt. Maar er zijn ook onderdelen waar u vervuiling niet makkelijk kunt zien, zoals in de ventilatiekanalen. Omdat er door de jaren heen stof en vuil in uw ventilatiesysteem blijft hangen, is ook het reinigen van de ventilatiekanalen een belangrijk onderdeel van onderhoud.

 

Hoe vaak is onderhoud van ventilatie nodig?

Wij raden aan de ventilatiekanalen minstens één keer in de 6 jaar te reinigen. Bij een eenmalige onderhoudsbeurt wordt ook de ventilatiebox schoongemaakt. U kunt ook kiezen voor een onderhoudscontract. Elke 24 maanden wordt uw ventilatiebox schoongemaakt en worden onderdelen die (bijna) aan vervanging toe zijn vervangen. Ook kunt u altijd bellen bij een storing aan uw systeem. Het reinigen van ventilatiekanalen zit niet inbegrepen in het onderhoudscontract.

 

Onderhoud mechanische ventilatie zelf uitvoeren

Een deel van het onderhoud aan de ventilatie kunt u zelf uitvoeren. De roosters en ventielen zijn vaak goed zichtbaar, u ziet dus snel als er vervuiling op zit of wanneer het rooster verkleurt. Deze onderdelen kunt u met behulp van een sopje zelf schoonmaken. Let er wel op dat u alle onderdelen weer op dezelfde plek terugplaatst en dat u niet aan de ventielen draait, deze zijn namelijk per ruimte ingesteld.  

 

Bij sommige mechanische ventilatiesystemen zitten er uitwasbare stof- of vetfilters in het rooster. Deze kunt u ook zelf schoonmaken door eerst het vuil van het filter te kloppen en het onderdeel daarna schoon te spoelen. Zorg dat het filter goed opdroogt voordat u het rooster terugplaatst. Mocht een filter kapot gaan of niet meer goed werken, dan kunt u deze vaak los bestellen bij de fabrikant.

 

Ventilatiebox vervangen

Wanneer uw mechanische ventilatiebox al minstens 10 jaar oud is, raden we aan om deze te vervangen. Vervang uw oude ventilatiebox door een zuiniger systeem en bespaar ruim € 60,- per jaar op de energierekening!

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Het belang van goede ventilatie
Het belang van goede ventilatie

Een goed ventilatiesysteem in huis is erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor gezonde, schone lucht, maar verdrijft ook vieze (kook)geuren,...

Wat is mechanische ventilatie?
Wat is mechanische ventilatie?

U heeft er vast van gehoord en dit wellicht ook in uw woning: een mechanisch ventilatiesysteem. Maar wat is het precies en hoe werkt dit...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.