Hoe weet ik of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?
Wilt u weten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen. Op deze pagina vertellen we u er alles over!
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Een warmtepomp is een interessante keuze als uw cv-ketel aan vervanging toe is. De gasprijzen zijn momenteel hoog. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun woning te verduurzamen. Met een warmtepomp kunt u flink besparen op uw gasverbruik. Dit toestel werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de buitenlucht of binnenlucht (ventilatielucht) voor het verwarmen van uw huis.
Meer over een hybride warmtepomp
Voorwaarden warmtepomp
Een warmtepomp kan niet zomaar in elke woning worden geplaatst. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, zoals isolatie, de manier van verwarmen en de beschikbare ruimte binnenshuis en buitenshuis.
1. Isolatie van de woning
Het is belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt uw huis namelijk met een lage temperatuur. Een cv-ketel verwarmt het water in de radiatoren vaak op 70 of 80 graden, terwijl een warmtepomp het water verwarmt tot maximaal 55 graden. Hierdoor is goede isolatie belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat uw huis minimaal HR++ glas heeft.
Wilt u weten of uw woning goed genoeg geïsoleerd is? Breng de temperatuur van uw cv-ketel tijdens het stookseizoen terug naar 50 graden en kijk of de woning nog voldoende wordt verwarmt.
2. Manier van verwarmen
Een warmtepomp verwarmt de woning met een lage temperatuur, maximaal 55 graden. Het is belangrijk dat het afgiftesysteem, bijvoorbeeld radiatoren, geschikt is voor lagetemperatuurverwarming. Er kunnen aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig zijn om ervoor te zorgen dat de woning met een lage temperatuur warm wordt. Denk hierbij aan het plaatsen van vloerverwarming, het plaatsen van extra of grotere radiatoren of het vervangen van de bestaande radiatoren voor lage temperatuur radiatoren.
3. Beschikbare ruimte binnenshuis en buitenshuis
Voor de binnenuit van een hybride warmtepomp is beperkte ruimte nodig. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geplaatst. Daarom heeft ruimte naast uw cv-ketel nodig voor de warmtepomp. De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1x0,6x0,4 meter (hxbxd).
De buitenunit kan geplaatst worden op een plat dak, aanbouw of aan de gevel. De ruimte die u minimaal nodig heeft is 1x2x1 meter (hxbxd). Ook moet er gekeken worden naar de afstand tot de buren. De overheid heeft namelijk bepaalde geluidseisen gesteld om geluidsoverlast bij buren te voorkomen. De warmtepomp moet minimaal 3,5 meter van de buren afhangen. De exacte afstand is afhankelijk van het geluid dat de warmtepomp produceert. Heeft u niet genoeg ruimte om te voldoen aan de geluidseisen van de warmtepomp, dan kunt u kiezen voor een warmtepomp zonder binnendeel, zoals de Inventum Spaarpomp.
4. Boiler
Bij een all-electric warmtepomp moet bij de beschikbare ruimte rekening gehouden worden met plek voor een boilervat. Dit boilervat is nodig, omdat een all-electric warmtepomp, naast verwarming, zorgt voor warm water in de keuken en badkamer. Het warme water wordt opgewarmd en opgeslagen in het boilervat. Er zijn ook all-electric warmtepompen waarbij de boiler in het binnendeel zit.
Een hybride warmtepomp heeft geen boiler voor warm water. Hierbij zorgt de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer.
Check of uw huis geschikt is voor een warmtepomp
Twijfelt u nog of uw huis geschikt is voor een warmtepomp? Wij hebben een eenvoudige check voor u gemaakt waarin u door het beantwoorden van een aantal vragen erachter komt of uw huis geschikt is. Daarnaast geven we ook aan welke warmtepomp het beste past bij uw situatie.
Uw huis stap voor stap geschikt maken voor een warmtepomp
Is uw huis nog niet geschikt voor een warmtepomp? U kunt uw huis de komende jaren stap voor stap klaar maken voor een warmtepomp. Wanneer uw cv-ketel al aan vervanging toe is, dan kunt u deze gewoon vervangen voor een nieuwe cv-ketel. Al onze nieuwe cv-ketels zijn geschikt voor de combinatie met een warmtepomp.
Wanneer uw cv-ketel nog even mee kan en uw huis nog niet voldoende is geïsoleerd, dan kunt u de eerste stap zetten door het isoleren van uw huis. Voor het isoleren van uw huis kunt u gebruik maken van de ISDE subsidie.
Meer over cv-ketels Meer over isolatie
Een veelgebruikte combinatie bij duurzaam verwarmen is de combi van een warmtepomp met zonnepanelen. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Door...
Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...