Volledig elektrisch verwarmen: mogelijk of niet?

Volledig elektrisch verwarmen: mogelijk of niet?

In het Klimaatakkoord staat dat we in 2050 gasloos moeten wonen. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar dit is wel een maatregel waar veel huishoudens mee te maken krijgen. En het is een behoorlijke klus, want het overgrote deel van de Nederlanders heeft een cv-ketel op gas voor verwarming en water. Elektriciteit is een alternatief voor gas, maar is volledig elektrisch verwarmen eigenlijk wel realistisch? In dit artikel leest u daar meer over.

 

Gasloos wonen

We weten wat ons te doen staat: we moeten 'van het gas af'. De afgelopen tijd zijn er steeds meer producten op de markt gekomen om elektrisch te verwarmen, zoals een elektrische cv-ketel, warmtepomp of infrarood panelen. Maar bij de overgang naar gasloos wonen komt veel kijken. Dat gaat niet in één keer. Er kunnen een aantal aanpassingen in uw woning nodig zijn voordat u elektrisch kunt verwarmen, zoals isolatie. Een bestaand huis heeft een goede isolatie nodig. Pas als de woning goed is geïsoleerd, is elektrisch verwarmen mogelijk.  

 

Woningisolatie

Goede isolatie is een voorwaarde voor gasloos wonen. Er is nog veel werk aan de winkel, want 2 op de 3 huizen in Nederland is nog onvoldoende geïsoleerd (bron: Milieu Centraal).

 

De woning isoleren kan met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Ook het vervangen van enkel- of dubbelglas naar HR++ of HR+++ glas is een goede energiebesparende maatregel. Dit glas isoleert en houdt daarmee de warmte binnen. Hoe beter de isolatie is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe minder hard een warmtepomp hoeft te werken. En dat zorgt ook weer voor een lagere energierekening.

 

Zelf stroom opwekken

Door volledig elektrisch verwarmen zal u meer stroom gaan verbruiken. Daarom is het handig om zelf stroom op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Hiermee kunt u de stroom opwekken die de warmtepomp nodig heeft om te draaien. 

 

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp kunt u vervolgens de stap naar gasloos verwarmen maken. Dit toestel zorgt voor zowel verwarming als warm water voor de badkamer en keuken. Hij werkt met lagere temperaturen dan een CV-ketel, dus er kunnen nog enkele aanpassingen in uw woning nodig zijn om ervoor te zorgen dat de woning met een lagere temperatuur warm wordt. Denk hierbij aan het leggen van vloerverwarming, het plaatsen van een extra radiator of grotere radiatoren.

 

Subsidies voor gasloos wonen

Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om uw woning te verduurzamen. Hiermee wil de overheid stimuleren om de cv-ketel te vervangen voor bijvoorbeeld een warmtepomp. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is hier één van. 

 

De ISDE geldt o.a. voor aanschaf van warmtepompen en isolatiemaatregelen (dak,- vloer-, spouwmuurisolatie of HR-gas). U komt hiervoor in aanmerking als u eigenaar bent van een koopwoning en de woning uw hoofdverblijf is. Het toestel of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft en u kunt dit aantonen met een betaalbewijs. De hoogte van de subsidie per apparaat of maatregel hangt af van het type installatie en isolatie.

 

In stappen naar gasloos wonen

Ondanks alle beschikbare subsidies en regelingen is gasloos wonen voor veel huishoudens nog vrij duur. Ons advies is dan ook om dit stapsgewijs aan te pakken. Gaat u bijvoorbeeld verbouwen of het dak vernieuwen? Dan is het ook een goed moment om isolatie en/of nieuw glas aan te brengen. Neemt u een nieuwe keuken, stap dan over naar elektrisch koken. 

 

Als uw woning matig is geïsoleerd, kunt u met een hybride warmtepomp een tussenstap maken naar gasloos wonen. Hiermee kunt u uw gasverbruik fors verlagen. Dit toestel is gekoppeld aan de cv-ketel en werkt op stroom. Hij zorgt grotendeels voor verwarming van de woning, de cv-ketel levert warm water voor de keuken en badkamer. Als het buiten erg koud is, kan de hybride warmtepomp niet de hele woning verwarmen. Dan springt de cv-ketel bij.  

 

Meer weten?

We kunnen ons goed voorstellen dat u zich afvraagt wat in uw situatie de beste oplossing is. Wij helpen u hier graag bij. Met deskundig advies, maar ook met klaarmaken van uw woning voor een groene(re) toekomst. Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
duurzame-cv-ketel-alternatieve
Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang...

Tips om energielabel hoger te maken
Tips om energielabel hoger te maken

Weet u welk energielabel uw woning heeft? Als u uw woning nog niet zo lang geleden gekocht heeft, dan zou u dit moeten weten. Begin 2015 hebben...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.