Alles over zonnepanelen
Investeren in zonnepanelen is een goed idee. Ze wekken stroom op die u direct in uw woning kunt gebruiken. Hierdoor bespaart u op uw energierekening en verdient u de zonnepanelen vanzelf terug. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies en waar moet u allemaal op letten? Op deze pagina vertellen we u alles over zonnepanelen!
- Werking zonnepanelen
- Soorten zonnepanelen
- Voor- en nadelen van zonnepanelen
- Dak geschikt voor zonnepanelen
- Hoeveel zonnepanelen
- Opbrengst zonnepanelen
- Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen
- Zonnepanelen financieren
- Terugverdientijd zonnepanelen
- Salderingsregeling zonnepanelen
- BTW-teruggave zonnepanelen
- Zonnepanelen schoonmaken
- Zonnepanelen onderhoud
Werking zonnepanelen
Zonnepanelen bestaat uit meerdere zonnecellen. Deze cellen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze produceren gelijkstroom, zodra er licht op schijnt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe meer energie ze leveren. Deze stroom is nog niet geschikt voor uw woning. Daarvoor is een omvormer nodig. Het gelijkstroom van de zonnepanelen wordt door de omvormer omgezet in bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten, ook wel wisselstroom genoemd.
Soorten zonnepanelen
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Het soort zonnepaneel bepaalt het rendement. Wij bieden zonnepanelen aan van het A-merk Jinko Solar. Monokristallijn zonnepanelen bestaan vaak uit kleine vierkantjes en herkent u aan de zwarte kleur. Polykristallijn zonnepanelen herkent u meestal aan de blauwe kleur.
De voor- en nadelen van zonnepanelen
Zonnepanelen hebben verschillende voordelen:
- Bespaar op uw energierekening: Met zonnepanelen wordt de energierekening lager. De energie die u opwekt, kunt u direct gebruiken in uw huishouden. Hierdoor neemt u minder stroom af van uw energieleverancier.
- Waardevermeerdering van uw huis: Een huis met zonnepanelen is meer waard dan een huis zonder. Met zonnepanelen wordt uw huis duurzamer en verbetert uw het energielabel van uw woning.
- Goed voor het milieu: Zonnepanelen wekken duurzame energie op. Bij het opwekken van zonne-energie komen geen CO2 of andere milieuvervuilende stoffen vrij.
Zonnepanelen kennen eigenlijk maar één nadeel en dat is de prijs. Maar er zijn verschillende regelingen die het financieren van zonnepanelen aantrekkelijker maakt.
Dak geschikt voor zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op zowel een plat dak als een schuin dak. Toch is niet ieder dak even geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, namelijk de richting en helling van het dak, schaduw en/of obstakels op het dak en de grootte van het dak. Zonnepanelen op een dak gericht op het zuiden zonder schaduwval of obstakels op het dak zorgt voor een optimale opbrengst. Maar daken gericht op het oosten, westen of noorden zijn ook geschikt. De zonnepanelen opbrengst zal echter minder hoog zijn dan bij een schuin dak gericht op het zuiden.
Is uw dak geschikt voor zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van de beschikbare ruimte op het dak, de dakrichting en uw (toekomstig) energieverbruik. Het beste kunt u het aantal zonnepanelen nemen waarmee u ongeveer evenveel opwekt als dat u verbruikt. Als u uw jaarlijks stroomverbruik weet, dan weet u ook hoeveel elektriciteit de zonnepanelen moeten opwekken. Maar het is belangrijk dat u bij de aanschaf van zonnepanelen rekening houdt met de toekomst, bijvoorbeeld als u interesse heeft in een warmtepomp. Dan kan het aantal zonnepanelen worden aangepast naar het toekomstig verwachte energieverbruik.
Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?
De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de ligging en hellingshoek van het dak, de instralingsschijf, schaduw en/of obstakels op het dak en seizoensinvloeden.
Meer over de opbrengst van zonnepanelen
Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen
Als u zonnepanelen wilt kopen, dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat de zonnepanelen aansluiten bij uw wensen en situatie. Er moet gekeken worden of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en wat het vermogen van de zonnepanelen moet zijn. Let bij de aanschaf van zonnepanelen ook op de kwaliteit van de gehele zonnepaneleninstallatie en de garanties. Kijk hierbij niet alleen naar de zonnepanelen, maar ook naar de omvormer.
Meer over het kopen van zonnepanelen
Zonnepanelen financieren
Zonnepanelen kopen is een flinke investering. Naast het eigen geld, zijn er interessante regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maakt, zoals de groene lening, energiebespaarlening en duurzaamheidslening. Ook kunt u zonnepanelen meefinancieren in uw hypotheek.
Meer over het financieren van zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
Een groot voordeel van zonnepanelen is dat u ze terugverdient gedurende de tijd. Hoelang het duurt voordat u ze terug heeft verdient, hangt af van verschillende zaken, zoals salderen, de kosten van de zonnepanelen, de stroomprijs en het rendement van de zonnepanelen.
Meer over de terugverdientijd van zonnepanelen
Salderingsregeling zonnepanelen
Met de salderingsregeling mag u de opgewekte stroom wegstrepen tegen de stroom die u heeft verbruikt. Dat heet salderen. U levert stroom terug aan het net. Dat is nu tegen hetzelfde tarief als wat u ervoor zou betalen bij de energieleverancier. De regering wilde de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam afbouwen tot 2031. Maar de salderingsregeling is uitgesteld tot 1 januari 2025. De regeling houdt in dat u jaarlijks minder stroom mag salderen en vanaf 2031 helemaal niet meer mag salderen. Hiermee wil de overheid stimuleren dat u uw zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk direct verbruikt in uw huishouden.
Meer over de salderingsregeling
BTW-teruggave op zonnepanelen
Er is geen landelijke subsidie op zonnepanelen. Als u in 2022 zonnepanelen heeft aangeschaft, dan kunt u een deel van het btw-bedrag op de aanschaf- en installatiekosten terugvragen bij de belastingdienst. Door het btw-voordeel wordt de terugverdientijd korter. U kunt de btw zelf terugvragen of u kunt dit, tegen een vergoeding, laten doen door uw zonnepanelen leverancier.
Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van zonnepanelen.
Meer over de btw-teruggave zonnepanelen
Zonnepanelen schoonmaken
Zonnepanelen hebben een zelfreinigende laag. Het meeste vuil spoelt er bij een regenbui vanzelf af. Maar zonnepanelen krijgen ook te maken met vervuiling door bladeren of vogelpoep. Bij zware vervuiling dat niet vanzelf van de panelen afspoelt, is het aan te raden om de zonnepanelen te (laten) reinigen met osmose water. Eens in de paar jaar reinigen is voldoende. Een vervuild paneel zorgt namelijk voor een verminderde opbrengst.
Meer over het schoonmaken van zonnepanelen
Zonnepanelen onderhoud
Zonnepanelen hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig. U kunt zelf de opbrengst van uw zonnepanelen monitoren via een monitoring app. Als de opbrengst (hard) achteruit gaat, dan is dit een teken dat er mogelijk iets mis is met de zonnepanelen. Het is verstandig én belangrijk dat u de installatie regelmatig laat controleren op een goede werking.
Meer over zonnepanelen onderhoud

Zonnepanelen financieren? We begrijpen dat de aanschaf van zonnepanelen een grote uitgave kan zijn. De overheid hoopt dat steeds meer mensen...
 afbeelding bij zonnepanelen vragen.jpg)
Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Logisch ook, want met zonne-energie kunt u flink besparen op de...