Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

Welke omvormer past het beste bij mijn situatie?

Het meest belangrijke en tegelijkertijd het meest kwetsbare onderdeel van uw zonnepanelen systeem is de omvormer. Daarom is het belangrijk om hier een juiste keuze in te maken. Er zijn verschillende soorten omvormers met elk een eigen werking. In dit artikel leest u meer over de verschillende omvormers en leert u deze te vergelijken, zodat u de beste keuze kunt maken.

 

Werking van de omvormer

De zonnepanelen op het dak wekken gelijkstroom op. Deze stroom is niet direct bruikbaar in uw huishouden. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom die zonnepanelen produceren om in bruikbare wisselstroom. Dit is dezelfde stroom die uit uw stopcontact komt. 

 

Soorten omvormers

Er zijn momenteel drie omvormers beschikbaar voor zonnepanelen systemen. Dit zijn stringomvormers, omvormers met optimizers en micro omvormers. Hieronder zullen we de verschillende omvormers kort toelichten.

 

Stringomvormer

Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen op het dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of 'string' is vervolgens aan de omvormer gekoppeld. Dit wordt ook wel serie-geschakeld genoemd. 

 

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Dit betekent dat als één paneel minder presteert, dit effect heeft op de gehele string. Het zwakste paneel is altijd bepalend voor de opbrengst van de resterende zonnepanelen. Als één of meerdere zonnepanelen, gedurende een dag, in de schaduw ligt, dan wordt het vermogen van de gehele string gereduceerd tot die panelen. Een stringomvormer is daarom ideaal voor situaties waar geen schaduwval is. 

 

Omvormer met optimizers

Bij een omvormer met optimizers wordt op de rails achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst, waardoor deze individueel te regelen en te monitoren zijn. Ze geven informatie door over de werking van ieder afzondelijk zonnepaneel. Dit heeft als voordeel dat in geval van een storing het probleem gemakkelijk is op te sporen. Hierdoor zijn omvormers met optimizers ook zeer geschikt voor grote systemen.

 

Deze omvormers zijn ook ideaal in situaties met enige schaduwval. Een omvormer met optimizers haalt namelijk meer stroom uit de zonnepanelen omdat de panelen individueel te regelen zijn met power-optimizers. Hierdoor is het opbrengstverlies bij schaduwval minimaal. Ook beveiligen de optimizers de panelen door ze automatisch uit te schakelen bij hoge temperaturen of beschadigde kabels.

 

Micro omvormers

Een micro omvormer is een kleine omvormer die afzondelijk op elk zonnepaneel wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de panelen, net als bij omvormers met optimizers, individueel geregeld en gemonitord worden. Daarnaast zetten ze de gelijkstoom die de zonnepanelen produceren direct om in wisselstroom, op het dak. In sommige gevallen zijn micro omvormers geïntegreerd in het zonnepaneel, maar meestal worden ze achteraf aangebracht op het montagesysteem van de zonnepanelen. Er zijn veel overeenkomsten tussen een systeem met micro omvormers en een systeem met een omvormer met optimizers. Toch zijn er enkele verschillen, namelijk:

  • Met een micro omvormer hoeft u geen omvormer meer in huis te plaatsen
  • Micro omvormers kunnen ook ingezet worden bij kleine systemen en het systeem is makkelijk uit te breiden of te verkleinen. Een omvormer met optimizers wordt doorgaans alleen ingezet voor 8 panelen of meer

Omvormers vergelijken

Naast de verschillen in werking van de omvormer, zijn er ook per merk verschillen in garantie en levensduur. Let hier ook op bij uw keuze. Micro omvormers hebben bijvoorbeeld een levensduur van 25 tot 35 jaar. Traditionele stringomvormers hebben doorgaans een levensduur van 8 tot 12 jaar en omvormers met optimizers 15 tot 20 jaar. Na deze periode zal de omvormer vervangen moeten worden. 

 

Kijkend naar de brandveiligheid zijn micro omvormers en omvormers met optimizers veiliger dan een stringomvormer. Een stringomvormer-systeem kan tot 1000 volt spanning op uw dak genereren. Een micro omvormer zorgt ervoor dat het maximale voltage op uw dak onder de 60 volt blijft. 

 

Beste plek omvormer

De beste plek voor de omvormer verschilt per situatie. Meestal wordt de omvormer op zolder of in de kelder geplaatst. Bij het kiezen van de juiste plek moet rekening gehouden worden met bepaalde zaken, zoals de lengte van de kabels tussen zonnepanelen en omvormer, en omvormer en meterkast. Ook factoren zoals koeling, voldoende vrije ruimte rondom en bereikbaarheid spelen een rol. 

 

Conclusie

Voor elke situatie bestaat de juiste omvormer. U beschikt nu over alle informatie die nodig is om de juiste keuze te maken. Toch is het altijd slim om een adviseur naar uw persoonlijke situatie te laten kijken. Wij hebben jarenlange ervaring en de juiste kennis in huis om u van een goed advies te voorzien. Vul hiervoor de online dakcheck in. Eén van onze adviseurs zal dan z.s.m. contact met u opnemen. 

 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is niet alleen afhankelijk van uw beschikbare dakoppervlak maar ook van uw energieverbruik. In de meest ideale...

zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.