dak met zonnepanelen

Dakrichting zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Dit hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De dakrichting bepaalt namelijk de instraling van de zon en daarmee de opbrengst van uw zonnepanelen. Wilt u zonnepanelen plaatsen op een schuin dak? Dan geeft een zonnepanelen installatie op een dak gericht op het zuiden de meeste opbrengst. Helaas zijn niet alle daken precies richting het zuiden georiënteerd. Dat wil echter niet zeggen dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

 

Beste dakrichting

De dakrichting is erg belangrijk voor de werking van zonnepanelen. Zonnepanelen werken immers op zonlicht, dus met een optimale zoninstraling haalt u het meeste rendement uit uw zonnepanelen. De beste oriëntatie van zonnepanelen is richting het zuiden. Bij deze dakrichting vangen de panelen het langste zonlicht op. Zonnepanelen richting het noorden zijn meestal niet rendabel.

 

Zonnepanelen op het oosten of westen

Als uw dak gericht is op het oosten of westen, dan wekken uw zonnepanelen gemiddeld 20% minder energie op. Bij een dak richting het zuidoosten of zuidwesten zien we doorgaans een verlies van ongeveer 10%. Hierbij is de hellingshoek van uw dak bepalend.

 

Hellingshoek van uw dak

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren de zonnepanelen de meeste opbrengst. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij ongunstige hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Indien het dak op het oosten of westen is georiënteerd, kan het verlies oplopen tot 30%.

 

Oost-west opstelling

Bij zonnepanelen op een plat dak heeft u het voordeel dat u zelf de richting en de hellingshoek kunt bepalen. Zonnepanelen op een plat dak brengen het meeste op als ze richting het zuiden worden geplaatst met een hellingshoek van 15 tot 20 graden.

 

Er wordt ook steeds vaker gekozen voor een oost-west opstelling op platte daken. Bij de montage van de zonnepanelen wordt dan een kleinere hoek toegepast van 10 tot 13 graden. Bij een oost-west montage wordt ongeveer 10% minder opbrengst per jaar gehaald dan bij een opstelling op het zuiden, maar u kunt doorgaans wel 30 tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak behalen. Dit omdat het dakoppervlak efficiënter wordt benut.

 

Schaduw op het dak

De dakrichting en hellingshoek zijn niet de enige factoren waar u rekening mee moet houden. Om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen moet u ook kijken naar schaduwval gedurende de dag. Als uw zonnepanelen schaduw vangen gedurende de dag heeft dit invloed op de werking van uw zonnepanelensysteem. Schaduw op een zonnepanelensysteem is als een voet op een tuinslang. Enige schaduwval kan nog wel gecompenseerd worden door middel van optimizers of micro omvormers. Eén van onze adviseurs kan u hier meer informatie over geven.

 

Het is aan te raden om een adviseur naar uw dak te laten kijken om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn in uw situatie. Met behulp van speciale software kunnen we precies berekenen welke zonnepanelen geschikt zijn voor uw situatie en hoeveel het zal opleveren.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over zonnepanelen en het beste advies in uw situatie? Doe onze zonnepanelencheck!

 

Naar de zonnepanelencheck

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op een uitbouw of schuur. Bij plaatsing van panelen op een plat...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.