reinigen zonnepanelen

Zonnepanelen reinigen

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Het reinigen van zonnepanelen is, dankzij de zelfreinigende laag, in principe niet nodig. Deze laag zorgt ervoor dat bij regen het meeste vuil van de panelen spoelt. Vervuiling van zonnepanelen kan ontstaan door bijvoorbeeld bladeren en vogelpoep. In het geval van zware vervuiling dat niet vanzelf wegspoelt, is het aan te raden om de zonnepanelen te (laten) reinigen. Dit kan door uzelf of door een specialist worden uitgevoerd. Eens in de paar jaar schoonmaken is dan voldoende.

 

Uit onderzoek blijkt dat, ondanks de zelfreinigende laag, er wel een verschil in opbrengst is tussen de gereinigde en niet-gereinigde zonnepanelen. Dit kan zo'n 2 á 3 procent op jaarbasis schelen.

 

Hoe reinigt u zonnepanelen?

Ons advies is om de zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Helemaal als het om een dak met flinke helling gaat of u er niet gemakkelijk bij komt. Wilt u toch uw zonnepanelen zelf gaan schoonmaken, lees dan deze tips:

 

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Gebruik handschoenen om geen vingerafdrukken of vuil achter te laten op de panelen. Raak de zonnepanelen niet aan zonder handschoenen
  • Maak de zonnepanelen schoon met kraanwater, het liefst zo veel mogelijk kalkvrij water
  • Gebruik een zachte borstel of schuimspons. Geen metale voorwerpen of een schuurspons, omdat dit krassen op de panelen kan achterlaten
  • Wilt u de panelen reinigen met een schoonmaakmiddel? Gebruik dan een glasreiniger of een alcoholhoudende reiniger

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:

  • Gebruik geen schuurmiddelen of zure schoonmaakmiddelen, poeders of andere chemische middelen
  • Gebuik geen zout water. Dit kan invloed hebben op de opbrengst door achterblijvende zoutresten
  • Let op dat u niet op de zonnepanelen gaat staan op zitten

Wanneer is de beste tijd om te reinigen?

Het is voldoende om uw zonnepanelen eens in de paar jaar te reinigen. Omdat u natuurlijk zoveel mogelijk wilt profiteren van de zonnepanelen en het beste rendement eruit wilt halen, raden wij aan om ze voor het zonnige seizoen schoon te (laten) maken. Zo profiteert u in de beste maanden van het jaar van een verbeterde opbrengst.

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over zonnepanelen of heeft u een vraag? Vul dan hieronder het formulier in of bel naar 0885050300 en ontvang gratis en vrijblijvend advies.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Jaarlijks stroomverbruik in kWh*

*Indicatie

In de rij 2.600 kWh
Twee onder een kap 3.500 kWh
Vrijstaande woning 4.300 kWh
 
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie en afmeldmogelijkheden vindt u in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Hoe werken zonnepanelen?
Hoe werken zonnepanelen?

Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. Dat is niet voor niets. Zonnepanelen worden steeds interessanter, zeker nu met de stijgende...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.