Geluidseisen airco

Geluidseisen airco

Vanaf 1 april 2021 zijn er door de overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco’s. Hierbij gaat het om het geluid dat een airco maximaal mag produceren. Hierdoor kan helaas niet meer bij alle type woningen een airco geplaatst worden. In dit artikel vertellen we u er alles over!

 

De nieuwe geluidseisen voor airco's

De nieuwe regelgeving geldt voor nieuw te plaatsen buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen. Dit geldt dus voor warmtepompen én airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Voor zowel airco’s als warmtepompen geldt dat ze overdag niet meer dan 45 dB aan geluid mogen veroorzaken bij de woning van de buren, ’s nachts is de norm 40 dB.

 

Voldoen aan de wetgeving

De grens van het aantal dB geldt op de perceelgrens. Dat betekent dat de installatie op voldoende afstand van de buren moet worden geplaatst of moet worden afgeschermd, zodat de 40 dB eis niet wordt overschreden. Er zijn verschillende manieren om aan de restricties te voldoen:

  • Geluidsarme installatie: de airco’s van Kemkens produceren over het algemeen vanaf 59 dB. Dat betekent dat onze airco’s niet geschikt zijn voor een appartement of (smal) rijtjeshuis.

  • Afstand: door afstand tussen de buitenunit en de perceelgrens zwakt het geluid af. Een airco mag dus meer geluid veroorzaken, maar dan moet de buitenunit wel op 3,5 meter afstand van de perceelgrens geplaatst worden.

  • Geluiddempende omkasting: er kan een geluidswerende omkasting om de buitenunit geplaatst worden. Hiermee wordt het geluid gereduceerd.

  • Geluidafscherming door tuinmuren en daken: wanneer een airco op het dak wordt geplaatst of de tuin omheind is door dikke muren, dan kan dit ook het geluid afzwakken.

Welke woningen zijn niet geschikt

Door de nieuwe geluideisen wordt het vrijwel onmogelijk om een airco te laten plaatsen bij appartementen en rijtjeshuizen.

  • Appartementen: appartementen zijn niet geschikt door de kleine afstand tot de buren, zowel aan de zijkanten als aan de boven- en onderkant.

  • Rijtjeshuizen met een smalle tuin: het geluid van de buitenunit van de airco zwakt af door afstand. Wanneer de afstand tot de buren klein is, dan zal het geluid maar weinig afzwakken totdat het bij de buren aankomt.

Rekentool geluid airco's

Twijfelt u of uw woning/tuin geschikt is voor een airco? Rijksoverheid heeft een rekentool ontwikkelt waarmee u erachter kunt komen of uw situatie geschikt is voor een airco!

 

Rekentool geluideisen

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Salderingsregeling blijft bestaan
Salderingsregeling blijft bestaan

Zonnepanelen nu nog interessanter Lang was er sprake van dat de salderingsregeling afgebouwd zou worden vanaf 2025. Echter is dit plan niet...

Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.