Alles over cv-ketels

Alles over cv-ketels

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Bij het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Bovendien moet u vanaf 2026 bij de vervanging van de cv-ketel minstens een hybride warmtepomp laten installeren. Op deze pagina vertellen we u er alles over.

Moet ik nog wel een cv-ketel kopen?

Veel mensen vragen zich af of het nog wel handig is om een nieuwe cv-ketel te kopen of te huren. Dat komt met name door de aankondiging over de hybride warmtepomp van de overheid. In mei 2022 is aangekondigd dat het vanaf 2026 verplicht is om bij de cv-ketel vervanging minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. De hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Deze toestellen hangen naast elkaar en werken samen. De cv-ketel verdwijnt dus niet, die heeft u juist nodig voor een hybride warmtepomp.

 

Koopt of huurt u voor 2026 een nieuwe cv-ketel, dan mag u de cv-ketel nog vervangen voor een nieuwe ketel. Vervangt u uw cv-ketel in of na 2026 en heeft u nog geen hybride warmtepomp, dan moet u zowel een nieuwe cv-ketel als hybride warmtepomp aanschaffen.

 

Meer over de regeling

 

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten ketels: solo ketels en combiketels. En HR en HRe ketels. Een soloketel kan alleen het huis verwarmen en levert geen warm water in de keuken en badkamer. Een combiketel daarentegen wel: deze zorgt voor zowel verwarming als warm water.

 

De ketels van dit moment zijn standaard Hoog Rendement, ook wel HR-ketel genoemd. Het rendement van deze cv-ketel is hoger dan 100%. Dat houdt in dat minimaal 100% van de energie door de ketel wordt omgezet in nuttige warmte.

 

Soorten cv-ketels

 

Cv-ketel eigenschappen

Een cv-ketel heeft verschillende eigenschappen. Belangrijke eigenschappen zijn het vermogen en de CW-waarde. Deze moeten aansluiten bij uw woonsituatie.

 

CW-waarde cv-ketel

Cw-waarde staat voor Comfort Warm Water. Deze waarde geeft aan hoeveel warm water de ketel per minuut kan leveren. Er zijn vier klassen: CW3, CW4, CW5 en CW6. Een hoger getal staat voor meer en sneller warm water. Welke CW-waarde het best bij uw situatie past, hangt onder andere af van uw type woning, gezinssituatie en warmwaterbehoefte in de keuken en badkamer.

 

Vermogen cv-ketel

Het vermogen van de cv-ketel geeft aan hoeveel warmte de ketel kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in Kilowatt (kW). Het is belangrijk dat het vermogen zo goed mogelijk wordt afgestemd op uw situatie. Bij het bepalen van het juiste vermogen kijken we naar het bouwjaar van de woning, type woning, grootte van de woning en de isolatie.

 

Levensduur cv-ketel

Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar mee. Hoe lang de cv-ketel precies meegaat, hangt af van verschillende zaken en verschilt per cv-ketel. De levensduur hangt onder andere af van het (intensief) gebruik en de werking van de cv-ketel. Door regelmatig onderhoud gaat de cv-ketel langer mee.

 

Bovendien kunt u de levensduur van de cv-ketel verlengen met een hybride warmtepomp. De cv-ketel gaat langer mee, omdat deze minder wordt gebruikt. De hybride warmtepomp zorgt namelijk voor verwarming in huis, de cv-ketel voor warm water in de keuken en badkamer. Daarnaast springt de ketel, als het nodig is, bij op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt.

 

Meer over cv-ketel eigenschappen

 

Welke cv-ketel moet ik kopen?

Naast de keuze voor de CW-waarde en het vermogen van de cv-ketel, is er ook nog veel keuze in verschillende merken.

 

Cv-ketel merken

Bij Kemkens koopt of huurt u cv-ketels van A-merk kwaliteit. Wij bieden ketels aan van het merk Atag, AWB, Intergas, Nefit, Remeha en Vaillant.

 

Meer over onze cv-ketel merken

 

Cv-ketel top 10

Kemkens is merkonafhankelijk. Onze adviseurs geven daardoor altijd objectief advies. Om het u makkelijker te maken, hebben we de top 10 best verkochte cv-ketels op een rijtje gezet.

 

Bekijk de top 10

 

Cv-ketel vervangen

Er zijn verschillende redenen om een cv-ketel te vervangen:

  • Cv-ketel ouderdom: Een cv-ketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Daarna neemt de kans op storingen en dure reparaties toe. Naast de cv-ketel worden ook aansluitingen en leidingen door ouderdom aangetast.
  • Besparen op stookkosten: Een oude(re) cv-ketel verbruikt meer energie. Een nieuwe cv-ketel verbruikt gemiddeld 15% minder energie dan een oude cv-ketel.
  • Ontregelde cv-ketel: Het komt regelmatig voor dat cv-ketels na de zomerperiode ontregeld zijn en kuren vertoond. In dat geval adviseren wij cv-ketel onderhoud. Maar als de cv-ketel ouder is en zwaar ontregeld is, dan is het wellicht tijd om de ketel te vervangen.
  • Veel onderdelen vervangen in korte tijd: Als er in korte tijd veel onderdelen vervangen moeten worden, dan is het in sommige gevallen beter om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Bijvoorbeeld omdat de onderdelen duur zijn of het kapotte onderdeel niet makkelijk te repareren is.  

Meer over cv-ketel vervangen

 

Cv-ketel vervangen in de zomer

Wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is, kijk dan of u de ketel in de zomer kan vervangen. Dat heeft veel voordelen: de wachttijden in de zomer zijn minder lang, u zit niet in de kou én u heeft meer tijd om uit te zoeken welke cv-ketel het beste bij uw situatie past. 

 

Cv-ketel met warmtepomp

Vanaf 2026 is het verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Tot die tijd kunt u de cv-ketel vervangen voor alleen een nieuwe cv-ketel. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De cv-ketel verdwijnt daardoor niet na 2026. Het is nog steeds een verstandige keus om uw cv-ketel te vervangen. U kunt vervolgens op ieder gewenst moment een hybride warmtepomp naast de cv-ketel plaatsen. Nieuwe cv-ketels zijn namelijk hybride-ready, oftewel geschikt voor een hybride warmtepomp.

 

Meer over cv-ketel met warmtepomp

 

Cv-ketel onderhoud

Als u de cv-ketel nog niet wilt vervangen, maar wel de levensduur wilt verlengen, dan is het een verstandige keuze om uw cv-ketel periodiek te laten onderhouden. Met cv-ketel onderhoud heeft u minder kans op storingen en een goed onderhouden cv-ketel werkt energiezuiniger. Bovendien verkleint periodiek onderhoud de kans op koolmonoxidevergiftiging.

 

Meer over cv-ketel onderhoud

 

Veelgestelde vragen over cv-ketels

Ja, het is zeker verstandig om een nieuwe cv-ketel te kopen. Ook als u een hybride warmtepomp overweegt. Een nieuwe cv-ketel is de eerste stap richting de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is namelijk een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Bovendien zijn nieuwe cv-ketels hybride-ready en daardoor geschikt voor de hybride warmtepomp.Op ieder gewenst moment kunt u de warmtepomp naast de cv-ketel plaatsen.


Ja, u kunt in 2024 nog een cv-ketel kopen of huren. Dit blijft de komende tijd gewoon mogelijk, zelfs vanaf 2026 wanneer de warmtepompwetgeving ingaat. Vanaf dat moment schaft u de cv-ketel aan in combinatie met een hybride warmtepomp. Of koopt of huurt u een losse cv-ketel als u al een hybride warmtepomp heeft.


Er zijn grotere en compacte ketels. Een compacte cv-ketel heeft een gemiddelde afmeting van 60 x 50 x 30 (lxbxd). De precieze afmeting vindt u in de productomschrijving van de cv-ketel. Houd bij de beschikbare ruimte ook rekening met leidingen en het expansievat. Daarnaast is het belangrijk dat de monteur bij de cv-ketel kan voor het uitvoeren van werkzaamheden.


 

Vrijblijvend een cv-ketel offerte ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen we u bij helpen?*
Ook interesse in een warmtepomp?
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens gebruikt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken en om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
Cv-ketel vervangen in de zomer
Cv-ketel vervangen in de zomer

Tijdens de zomermaanden denkt u waarschijnlijk niet aan het vervangen van uw cv-ketel, maar er zitten veel voordelen aan. Welke voordelen dit...

cv-ketel-kopen-of-huren
Cv-ketel kopen of huren?

Is uw cv-ketel aan vervanging toe en bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel ? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.