Duurzaam verwarmen met een airco

Duurzaam verwarmen met een airco

De woning verwarmen met een airco, ja dat kan! Tegenwoordig kunnen de meeste airco's naast koelen ook verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om de woning deels mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van de stijgende gasprijzen. 

 

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Airco's werken net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan wordt er door het buitendeel warmte uit de buitenlucht ontrokken. Dit wordt vervolgens naar het binnendeel vervoerd die er vervolgens voor zorgt dat de warme lucht verspreidt wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij koude buitentemperaturen. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar duurzame energie. Dit maakt het een milieuvriendelijk apparaat.

 

Verwarmen met airco goedkoper dan gas

Een airco verwarmt uw huis goedkoper dan uw cv-ketel, vooral nu met de stijgende gasprijzen. Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas. Hoeveel u kunt besparen op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airco en het vermogen van de airco. Onze adviseurs kunnen u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de besparing is.

 

Comfort verwarmen met een airco

Bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koude lucht, van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De opgewarmde lucht stijgt omhoog en verspreidt zich door de ruimte.

 

Bij het verwarmen met een airco werkt dit echter anders. Een airco ‘blaast’ middels een ventilator geforceerd warme lucht de ruimte in en straalt geen warmte af. Airco’s hebben (automatisch) bewegende luchtkleppen, zogenaamde swing-mode. Hiermee kan warme lucht op de door u gewenste wijze de ruimte ingestuurd kan worden. Deze luchtstroom kan vervelend zijn als u daar precies zit. Er kan soms ook last zijn van ‘trek’ in huis. U kunt dit oplossen door de stand van de luchtkleppen handmatig in te stellen en iets meer naar boven te richten. Dit kan wel gevolgen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Houd er ook rekening mee dat de lucht door verwarmen met een airco droger kan zijn dan verwarmen met radiatoren.

 

Kosten airco als verwarming

Hoeveel u uiteindelijk betaalt voor de airco hangt af van de keuzes die u maakt bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kopen. Deze is misschien in de aanschaf iets duurder, maar uiteindelijk bespaart u hiermee het meest op de energiekosten. Lees hier waar u op moet letten bij de aanschaf van een airco.

 

Airco en zonnepanelen combineren

De airco werkt op elektriciteit. Hoeveel dat precies is, hangt af van een aantal factoren. Maar door het verwarmen met een airco zal uw energieverbruik (iets) stijgen, maar uw gasverbruik daalt. Gelukkig is er een mogelijkheid om het extra stroomverbruik te compenseren, namelijk met zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de extra stroom die de airco verbruikt (deels) zelf opwekken. Hierdoor heeft u minder of geen last van een stijgende energierekening. 

 

De voordelen en nadelen van verwarmen met airco

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het verwarmen van de woning of ruimte met een airco. Wij zetten ze op een rijtje.

 

De voordelen:

  • Met een airco is een kamer sneller op temperatuur
  • Verwarmen met een airco is goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel
  • In de zomer kan de airco ook koelen
  • Ideaal als u al zonnepanelen heeft of gaat aanschaffen

De nadelen:

  • Alleen de ruimte waar de airco is geplaatst wordt verwarmd. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een mulit-split airco nodig
  • De kosten van een airco met meerdere binnendelen liggen hoger dan een nieuwe cv-ketel
  • Airco kan door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden 
  • Combinatie met bestaande verwarmingstoestellen is niet mogelijk (wel met een aparte warmtepomp)

Het huis verwarmen met airco

Wilt u uw huis duurzaam verwarmen? Dan is een airco, oftewel een lucht-lucht warmtepomp, een goede optie. Het werkt namelijk op een milieuvriendelijke manier door warmte aan de lucht te onttrekken. Zo bent u voorbereid op de toekomst en draagt u uw steentje bij aan een energiezuinige wereld. Daarnaast kunt u ook besparen op de energierekening als u kiest voor een energiezuinige installatie, want de nieuwste technologieën zorgen voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. 

 

meer informatie over airco kopen

Delen op social media
Anderen bekeken ook
3 redenen om een airco te kopen
3 redenen om een airco te kopen

Het wordt steeds warmer in Nederland. De winters worden zachter, de zomers warmer. De afgelopen zomers hebben we in Nederland zelfs tropische...

Waar op letten bij het kopen van een airco
Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.