Waar op letten bij het kopen van een airco

Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename temperatuur in huis. De keuze voor een airco is niet heel snel gemaakt. Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden. Op deze pagina leest u er alles over!

 

De verschillende functies

De traditionele airco heeft alleen een koelfunctie. Tegenwoordig zijn er ook airco's die zowel koelen als verwarmen. Bovendien kan een airco ook gebruikt worden voor ventileren, zuiveren en ontvochtigen. U kunt zelf bepalen voor welke functies u een airco wilt gebruiken.

 

Meer over de functies

 

Het vermogen

Airco's zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Welk vermogen nodig is, hangt onder andere af van de te koelen ruimte. Een airco met een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen ervoor zorgen dat het iets te koel wordt in de ruimte.

 

Voor het bepalen van het juiste vermogen is het belangrijk om vooraf te bepalen wat de gewenste temperatuur zou moeten zijn. Ook is het goed om te weten wat de inhoud van de ruimte in kubieke meters (m3) is waar u de airco wilt plaatsen. Zo kan bepaald worden wat het juiste vermogen van de airco moet zijn. Dit is maatwerk. Daarom is het raadzaam om hiervoor een adviseur in te schakelen.

 

Soorten airco's

Mobiele airco

Een mobiele airco is verrijdbaar. Hiermee kunt u door de dag heen verschillende ruimtes verkoelen, bijvoorbeeld overdag de woonkamer en 's avonds de slaapkamer. Een mobiele airco heeft een binnendeel, geen buitendeel. Hij heeft een afvoerslang die de warme lucht naar buiten afvoert. Het is daarom belangrijk om de airco dichtbij een raam of buitendeur te plaatsen. Hierdoor zal de werking iets minder zijn, aangezien er ook warme lucht via het raam of de deur naar binnenkomt. Dit kunt u voorkomen met een raam- of deurafdichtingset.

 

Vaste airco

Een vaste airco, ook wel split airco genoemd, bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel wordt op een vaste plek aan de wand in de woning geplaatst, het buitendeel aan de gevel van de woning of op een plat dak. Een vaste airco heeft een hoog rendement waardoor u met een laag energieverbruik een ruimte snel koeler maakt. De ramen en deuren kunt u namelijk gesloten houden in tegenstelling tot de mobiele airco. Bij een vaste airco heeft u keuze uit een single-split unit of multi-split unit.

 

Single-split airco

Een single-split unit bestaat uit één binnen- en buitendeel. Hiermee kunt u één ruimte in uw woning verkoelen of verwarmen.

 

Multi-split airco

Met een multi-split unit kunt u meerdere ruimtes in de woning verkoelen of verwarmen. Hiermee is de temperatuur per ruimte in te stellen. De installatie bestaat uit meerdere binnendelen die gekoppeld zijn aan één buitendeel.

 

Plaatsing van de airco

Het is belangrijk dat een split airco op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Dit geldt voor het binnendeel en het buitendeel. De plaatsing van het binnen- en buitendeel hangt af van verschillende factoren. Een binnendeel mag bijvoorbeeld niet dicht bij een warmtebon, zoals radiator, worden geplaatst. Bij de plaatsing van het buitendeel moet onder andere rekening gehouden worden met de afstand tot de buren in verband met de strengere geluideisen van de overheid. 

 

Meer over de plaatsing van een airco 

 

Geluidseisen

Sinds 1 april 2021 zijn er door de overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco's. Het gaat hierbij om het geluid dat de airco maximaal mag produceren. Een airco mag overdag niet meer dan 45 dB aan geluid veroorzaken bij de woning van de buren, 's nachts is de norm 40 dB.

 

Lees meer over de geluidseisen

 

Energielabel

Airco's zijn voorzien van een energielabel. Op het energielabel kunt u de informatie vinden:

  • Energielabel: De labels lopen van A t/m G. Het laat in een oogopslag zien of de airco zuinig is met energie. 
  • Energieverbruik: Een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van de airco. Dit gegeven is op basis van 500 uur per jaar in koelstand op volvermogen. Ook wordt het maximale koelvermogen in kW en De EER (Energy Efficiency Ratio) weergegeven. De EER geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat werkt.
  • Type: Hier wordt aangegeven of de airco kan verkoelen of zowel kan koelen als verwarmen. Ook wordt er aangegeven of u een luchtgekoelde of watergekoelde airco heeft. Kan de airco ook verwarmen, dan wordt het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie klasse in de verwarmingsstand weergegeven.
  • Geluidsniveau: Het geluid dat de airco maakt, wordt aangegeven in decibel (dB). In de meeste gevallen valt het niveau tussen 54 tot 65 dB (A). Het exacte niveau is afhankelijk van het soort airco en de modus. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Bekijk onze airco pagina of neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Geluidseisen airco
Geluidseisen airco

Vanaf 1 april 2021 zijn er door de overheid strengere geluidseisen gesteld voor (nieuw te plaatsen) airco’s. Hierbij gaat het om het geluid...

Wat is de beste plek om een airco te installeren?
Wat is de beste plek om een airco te installeren?

Het is belangrijk dat een airco op de juiste plaats wordt geïnstalleerd. Dan pas zult u optimaal genieten van een koele ruimte. Wij geven u...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.