Waar moet u op letten bij aanschaf van een airco?

Waar moet u op letten bij aanschaf van een airco?

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. De hete zomermaanden zijn leuk, maar het warme weer brengt echter wel één kleine nadeel met zich mee. Soms kan de temperatuur in huis zo oplopen dat het erg warm en benauwd is. En dan is het fijn om wat verkoeling te hebben, met name in de nacht. Want slapen in een warme kamer is niet echt een pretje. Met een airco kunt u heerlijk genieten van een aangename temperatuur in huis. De keuze voor een airco is niet heel snel gemaakt. Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden. Wij lichten er een aantal toe.

 

De verschillende functies

De traditionele airco heeft alleen koelfunctie. Maar wist u ook dat een airco over meer functies beschikt? Tegenwoordig zijn er namelijk ook airco's die zowel koelen als verwarmen. Daarnaast kan een airco ook gebruikt worden voor het ventileren, zuiveren en ontvochtigen. U kunt zelf bepalen voor welke functies u een airco wilt gebruiken.

 

Het vermogen

Tijdens het verdiepen in een airco zult u er al gauw achterkomen dat er verschillende vermogens zijn. Het is goed om te weten hoeveel vermogen er nodig is om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Een airco met een te klein vermogen kan ervoor zorgen dat de ruimte niet goed wordt gekoeld. Daarentegen kan een airco met een te groot vermogen ervoor zorgen dat het iets te koel wordt in de ruimte.

 

Voor het bepalen van het juiste vermogen is het belangrijk om vooraf te bepalen wat de gewenste temperatuur zou moeten zijn. Ook is het goed om te weten wat de inhoud van de ruimte in kubieke meters (m3) is waar u de airco wilt plaatsen. Zo kan bepaald worden wat het juiste vermogen van de airco moet zijn. Dit is maatwerk. Daarom is het raadzaam om hiervoor een adviseur in te schakelen. De adviseur weet precies waar rekening mee gehouden moet worden voor het berekenen van het vermogen en kunnen dit nauwkeurig voor u uitmeten.

 

Soorten

Er zijn verschillende soorten airco's. Zo is er keuze uit een mobiele of vaste variant. Bij een vaste airco heeft u keuze uit een single-spli unit of multi-split unit. Een single-split unit bestaat uit één binnen- en buitenunit. Hiermee kunt u één ruimte in uw woning verkoelen of verwarmen. Met een multi-split unit kunt u meerdere ruimtes in de woning verkoelen of verwarmen. Met een multi-split unit is de temperatuur per ruimte in te stellen. De installatie bestaat namelijk uit meerdere binnenunits die gekoppeld zijn aan één buitenunit. De split airco's zijn de meest energiezuinige airco's en kent nog meer voordelen. Van alle typen airco maken ze het minst geluid. Daarnaast wordt de binnenunit tegen de wand gemonteerd, hierdoor neemt het nauwelijks ruimte in beslag.

 

Energielabels

Airco's zijn voorzien van een energielabel. Op het energielabel kunt u het volgende aan informatie vinden:

  • Energielabel: De labels lopen van A t/m G. Het laat in een oogopslag zien of de airco zuinig is met energie. 
  • Energieverbruik: Een indicatie van het jaarlijkse energieverbruik van de airco. Dit gegeven is op basis van 500 uur per jaar in koelstand op volvermogen. Ook wordt het maximale koelvermogen in kW en De EER (Energy Efficiency Ratio) weergegeven. De EER geeft weer hoe efficiënt het apparaat werkt. Hoe hoger de EER, hoe efficiënter het apparaat werkt.
  • Type: Hier wordt aangegeven of de airco kan verkoelen of zowel kan koelen als verwarmen. Ook wordt er aangegeven of u een luchtgekoelde of watergekoelde airco heeft. Kan de airco ook verwarmen, dan wordt het verwarmingsvermogen en de energie-efficiëntie klasse in de verwarmingsstand weergegeven.
  • Geluidsniveau: Het geluid dat de airco maakt, wordt aangegeven in decibel (dB). In de meeste gevallen valt het niveau tussen 54 tot 65 dB (A). Het exacte niveau is afhankelijk van het soort airco en de modus. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Bekijk onze airco pagina of neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Cv-ketel en airco combineren
Cv-ketel en airco combineren

Uw cv-ketel en airco combineren, u vraagt zich vast af waarom u dat zou doen. Is dat wel een ideale combinatie? Dat is het zeker. Een cv-ketel...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail
Reacties (2)
21 juni 2020|H. V
Graag zou ik een offerte-aanvraag doen voor het olaatse4n van een airco voor de zolderverdieping en eerste etage.
Beantwoorden
Sluiten
23 juni 2020|Kemkens
Beste H.V,

Bedankt voor uw reactie en interesse in een airco!
Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor u. Daarvoor ontvangen wij graag meer informatie. Kunt u uw contactgegevens (postcode, huisnummer en telefoonnummer) en wensen mailen naar verkoop@kemkens.nl. Ook kunt u een offerte aanvragen via https://www.kemkens.nl/airco/#/meer-weten. Wij helpen u graag verder.

Met vriendelijke groet,

Kemkens
Beantwoorden
Sluiten

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.