Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is veel in het nieuws geweest, omdat u hiermee op een milieuvriendelijke manier uw woning kunt verwarmen. Dit maakt het een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Er wordt namelijk minder of geen gas verbruikt en daardoor daalt uw CO2-uitstoot. En hiermee draagt u een steentje bij aan een beter milieu. Maar hoe werkt een warmtepomp? Lees er snel meer over. 

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn meerdere warmtepompen: hybride en all-electric. De all-electric warmtepomp is de meest duurzame variant, want deze werkt volledig op stroom waardoor er geen cv-ketel op gas meer nodig is. We benoemen beide warmtepompen hieronder.

 

Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp maakt u minder gebruik van aardgas. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water flink. Met deze warmtepomp stapt u niet helemaal van het gas af. De hybride warmtepomp werkt namelijk samen met uw cv-ketel op gas. Om de woning te verwarmen, wordt er door de warmtepomp in de meeste gevallen (gratis) warmte uit de buitenlucht gehaald. Er kan ook warmte uit de binnenlucht gehaald worden. De opgewekte warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning.Voor het verwarmen van tapwater wordt de cv-ketel ingeschakeld. Ook kan hij bijspringen om de woning te verwarmen als dat nodig is. Dit gebeurt vaak bij extreem koude dagen.  

 

All-electric warmtepomp

Helemaal van het aardgas af kan met een all-electric (volledig elektrische) warmtepomp. Deze installatie doet namelijk alles wat uw cv-ketel ook doet: het verwarmen van de woning én warm water geven. De all-electric warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt (gratis) warmte uit de lucht, bodem of grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, dit is tegenstelling tot een cv-ketel die water van 60 tot 80 graden levert. De all-electric warmtepomp wordt gecombineerd met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. 

 

 

 

Goede isolatie voor werking warmtepomp

Goede isolatie van uw woning is altijd belangrijk, niet alleen voor een warmtepomp. Ook voor een warmtepomp geldt de regel dat de woning redelijk tot goed geïsoleerd moet zijn, zeker bij een all-electric warmtepomp. Bij goede isolatie werkt de warmtepomp namelijk efficiënter. Bij een hybride warmtepomp is het niet nodig dat uw woning perfect geïsoleerd is, de installatie is al geschikt bij redelijke isolatie. Isolatie is nodig om de woning warm te krijgen met een lage watertemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Een slecht geïsoleerd huis wordt met zo'n lage temperatuur namelijk niet warm genoeg. 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
De voordelen van isoleren
De voordelen van isoleren

Een energiezuinig huis begint bij goede isolatie. Er zijn veel voordelen aan het isoleren van uw huis. Isolatie zorgt er niet alleen voor dat de...

Alles over warmtepompen
Alles over warmtepompen

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.