Koudebrug

Koudebrug: wat is het, wat zijn de gevolgen en hoe kunt u het oplossen?

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug wordt ook wel een warmtebrug of een thermische brug genoemd. Een koudebrug is een deel van de buitenste laag van een gebouw waar de warmteweerstand lager is of waar de isolatielaag wordt doorbroken.

 

Een koudebrug herkennen? 

Wilt u weten of u last hebt van een koudebrug? Een koudebrug kan tot vervelende problemen leiden, maar is niet altijd even makkelijk te herkennen. Wanneer u een van de volgende problemen ervaart, dan kan het zijn dat een koudebrug hier de oorzaak van is:

  • Warmteverlies: Heeft u koude muren of koude luchtstromen in huis? Dan kan dit veroorzaakt worden door een koudebrug. Doordat de isolatielaag is onderbroken kan er warmte van binnen naar buiten en kou van buiten naar binnen lekken. Hierdoor heeft u meer energie nodig om uw huis warm te krijgen wat leidt tot een hogere energierekening.
  • Vochtproblemen: Heeft u last van veel vocht in huis? Dit kan veroorzaakt worden door een koudebrug. Door de koude plek die de koudebrug veroorzaakt ontstaat meer condens. Door de condensatie ontstaan er vochtplekken op de muur.
  • Schimmelproblemen: schimmel in huis? Ook dit kan veroorzaakt worden door een koudebrug. Schimmels ontwikkelen zich goed op vochtige plaatsen. Het vocht dat de koudebrug veroorzaakt kan daardoor ook schimmel in huis tot gevolg hebben.

Hoe ontstaat een koudebrug? 

  • Een koudebrug kan veroorzaakt worden door een overgang van een goed geïsoleerd stuk naar een slecht geïsoleerd stuk. Dit heeft een soort ‘gat’ in de isolatie als gevolg en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden wanneer specie of puin in de spouwmuur valt (spouwmuurvervuiling).
  • Daarnaast kan een koudebrug ook ontstaan op plaatsen zonder isolatie. Dit treedt bijvoorbeeld vaak op bij oudere woningen rondom de ramen, maar ook bij nieuwere huizen bij vloerplaten die tegen de buitenmuur aanlopen.
  • Tot slot, kan een koudebrug ook veroorzaakt worden door verouderd buitenschrijnwerk. Het buitenschrijnwerk zijn alle niet-dragende houten materialen. Ouder schrijnwerk heeft geen thermische onderbreking waardoor er een koudebrug kan ontstaan.

Hoe kunt u een koudebrug voorkomen? 

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. De meest voor de hand liggende oplossing is daarom om in het ontwerp van de woning koudebruggen te vermijden. Hiervoor is het van belang dat alle vormen van isolatie naadloos op elkaar aansluiten. Houdt er dus rekening mee dat het leidingwerk niet door de isolatie loopt en laat vloer- en gevelisolatie goed op elkaar aansluiten. Daarnaast zijn ramen en plekken die bij uitstek gevoelig zijn voor koudebruggen. Zorg er dus voor dat ook deze plaatsen van goede isolatie wordt voorzien.

 

Daarnaast is een van de meest voorkomende vormen van koudebruggen, koudebruggen door spouwmuurvervuiling. Dit kan makkelijk voorkomen worden door vervuiling in de spouwmuren te laten verwijderen vóórdat er geïsoleerd word.  

 

Hoe kunt u een koudebrug oplossen? 

Hoe een koudebrug kan worden opgelost is afhankelijk van de oorzaak:

  • Wanneer een koudebrug wordt veroorzaakt door een overgang van een goed geïsoleerd stuk naar een slecht geïsoleerd stuk dan kan dit verholpen worden door het plaatsen van isolatie om de koudebrug heen.
  • Wanneer een koudebrug is ontstaan op een plek zonder isolatie is het zaak om te zorgen dat deze plek wel wordt geïsoleerd. Soms is het plaatsen van isolatiemateriaal rondom de koudebrug genoeg. In andere gevallen zal het geheel opnieuw geïsoleerd moeten worden.
  • Wanneer een koudebrug ontstaat door verouderd schrijnwerk dan moet het schrijnwerk vervangen worden.

Weet u niet waar u moet beginnen? Onze adviseurs staan voor u klaar!

 

Isolatie advies op maat

 

Wilt u meer weten over een koudebrug?

Onze experts helpen u graag. Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen één werkdag contact met u op!

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Geluid warmtepomp
Geluid warmtepomp

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

zonnepanelen-opbrengst
De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2025?

Update 18 januari 2023: Het is op dit moment nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen....

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.