sneeuw-op-zonnepanelen

Sneeuw op zonnepanelen, wat nu?

In de koude wintermaanden kan het gaan sneeuwen. De kans bestaat dat uw zonnepanelen dan ook bedekt raken onder een laagje sneeuw. U vraagt zich dan waarschijnlijk af wat u moet doen. Moet u de zonnepanelen dan sneeuwvrij maken of is dat niet nodig? En wat voor een invloed heeft de sneeuw op de opbrengst? De antwoorden op deze vragen leest u in deze blog.

 

De opbrengst bij sneeuw op panelen

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken. Dit zonlicht is er gedurende het hele jaar, maar in de winter is het aantal lichturen minder. Logisch ook, want dan zijn de dagen korter. Dat betekent dan ook automatisch dat het rendement lager ligt. Maar in de winterperiode hebben we soms ook te maken met sneeuw. En sneeuw kan invloed hebben op uw opbrengst.

 

Als er sneeuw op de panelen ligt, dan kan het rendement omlaag gaan. Sneeuw laat namelijk geen zon door. En als er geen licht op de panelen komt, dan wordt er ook geen energie opgewekt. Een kleine daling in de energieopbrengst is het enige nadeel van een laagje sneeuw op uw zonnepanelen. Met de monitoringsapp kunt u altijd de prestaties van uw zonnepanelen inzien.

 

Als de sneeuw eenmaal van de panelen is verdwenen, dan kunt u ook in de winter profiteren van uw zonnepanelen. In de wintermaanden hebben we van tijd tot tijd namelijk ook zonnig weer. En laat de combinatie koud en zonnig weer nu een perfecte combinatie zijn voor zonnepanelen. In de zonnepanelen zitten zonnecellen. Deze geleiden elektriciteit beter bij lagere temperaturen. Hierdoor werken de panelen beter. Maar natuurlijk zal de opbrengst lang niet zoveel zijn als in de maanden met veel zonuren.

 

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Als er sneeuw op uw panelen ligt, dan raden wij aan om niets te doen. De sneeuw zal in de meeste gevallen vanzelf van de panelen afglijden als de temperatuur weer oploopt. Blijft de sneeuw toch een tijdje liggen, dan kunt u overwegen om de panelen schoon te (laten) vegen. Maar dit is niet ons advies. De risico’s die dit met zich mee kunnen brengen wegen namelijk niet op tegen de opbrengst die u mogelijk misloopt door de sneeuw op uw panelen. 

 

Wilt u toch zelf de sneeuw van uw zonnepanelen verwijderen, doe dit dan alleen als uw woning een plat dak heeft en als u goed bij uw dak kunt. Ook moet u er zeker van zijn dat u dit op een veilige manier kunt doen. Kijk hierbij ook goed naar de weersomstandigheden. Uw veiligheid staat natuurlijk voorop. Gebruik voor het schoonmaken een zachte (telescopische) borstel. Gebruik geen krabber of hard voorwerp, want dit kan de panelen beschadigen. Bij een schuin dak zijn de risico’s te groot om zelf het dak op te gaan en de zonnepanelen schoon te vegen. 

 

U kunt ervoor kiezen om de panelen te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. De beste tijd om uw zonnepanelen te laten reinigen is aan het begin van de lente (maart of april). Dan zijn uw panelen klaar voor de zonnigste periode van het jaar.

 

Zonnepanelen onderhoud

Met periodiek onderhoud kunt u de levensduur van uw zonnepanelensysteem verlengen. Niet alleen het schoon laten maken van de panelen valt hieronder, het is ook belangrijk om de omvormer regelmatig stofvrij te maken. Daardoor gaat hij langer mee. Daarnaast raden wij aan om ook de werking van de gehele installatie periodiek te laten controleren. Eventuele defecten en beschadigingen kunnen dan vroegtijdig worden opgespoord en verholpen. Hierdoor loopt u geen opbrengst mis. U kunt bij ons terecht voor een onderhoudscontract

 

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan hieronder het formulier in. Onze adviseurs staan voor u klaar.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen we u bij helpen?*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen op dak
Zonnepanelen opbrengst

Een dak vol zonnepanelen is een slimme keuze. Het is een investering, maar het kent wel veel voordelen. Door het (deels) opwekken van uw eigen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.