Airco of warmtepomp?

Airco of warmtepomp?

De warmtepomp is bedoeld om de woning te verwarmen, maar kan ook koelen bij warm weer. Een airco zorgt voor verkoeling tijdens de snikhete zomerdagen, maar kan ook verwarmen op de dagen dat het kouder is. Geen wonder dat ze soms met elkaar worden vergeleken. Maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Wij zetten de overeenkomsten en verschillen op een rij.

 

De airco: meer dan alleen maar koelen

Een airco biedt de uitkomst voor verkoeling in de woning tijdens de snikhete zomer. Een airco heeft een binnen- en een buitenunit. Op warme dagen blaast de airco koude lucht in de woonkamer, slaapkamer of andere kamer. Dat gebeurt met behulp van een binnenunit die (meestal) aan de muur hangt. De buitenunit is verantwoordelijk voor het aanmaken van de koele lucht. Er zijn tegenwoordig ook airco’s die kunnen verwarmen. Dan blaast de binnenunit warme lucht in huis.

 

De airco geeft geen kou of warmte in het afgiftesysteem, zoals radiatoren. U kunt zelf bepalen welke ruimte(s) u met een airco wilt verkoelen of verwarmen. Wilt u meerdere ruimtes in de woning verwarmen, dan wordt in elke ruimte een binnenunit geplaatst. Hierdoor kunt u de temperatuur per kamer instellen.

 

Een warmtepomp: duurzaam verwarmen en verkoelen

Een warmtepomp regelt het hele jaar door de ideale temperatuur in de woning. Eén warmtepomp is voldoende om de hele woning te verwarmen tijdens de koude periode of te verkoelen op zomerse dagen. De installatie bestaat uit één binnen- en buitenunit. De binnenunit wordt in de meeste gevallen in de opstellingsruimte van de cv-ketel geplaatst. In de winter verplaatst de warmtepomp warme lucht van buiten naar binnen. En in de zomer kan de warmtepomp de warmte die in de woning zit naar buiten verplaatsen, zodat het koeler wordt in de woning. De warmtepomp moet overigens wel de optie tot koelen hebben, dit is niet bij alle warmtepompen het geval. 

 

De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Hierbij kunt u kiezen voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en verwarmt de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en springt bij op dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt. De volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming én warm water.

 

Een warmtepomp is de ideale oplossing wanneer u uw woning energiezuiniger wilt maken en van het gas af wilt gaan. Uw woning dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om geschikt te zijn voor een warmtepomp.

 

De overeenkomsten en verschillen

De warmtepomp en airco kennen dus overeenkomsten, ze kunnen beide verwarmen en koelen. De werking hiervan is nagenoeg hetzelfde. Maar er zijn ook verschillen. Een warmtepomp kan de hele woning verwarmen of verkoelen, een airco niet. Wilt u met een airco meerdere ruimtes verkoelen of verwarmen, dan heeft u voor iedere kamer een binnenunit nodig. Dit systeem wordt ook wel een multi-split genoemd.

 

Daarnaast wordt een warmtepomp aangesloten op het bestaande afgiftesysteem. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de vloerverwarming. Dit is bij een airco niet het geval. Een airco zal daarom niet de hoofdverwarming van de woning kunnen zijn, je gebruikt het als ondersteuning van de verwarming of verwarming van één of meerdere ruimtes. Dat maakt de warmtepomp dan ook duurder in aanschaf dan een airco. 

 

Een warmtepomp is geschikt voor woningen die redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Daarnaast werken ze het beste bij lagetemperatuurverwarming. Als uw woning niet goed geïsoleerd is, dan moet de warmtepomp te hard werken om alle ruimtes goed te kunnen verwarmen. Daarom is het belangrijk dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat met goede isolatie. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen en daarmee bespaart u op energiekosten. Bij een airco wordt ook gekeken naar de isolatie van de woning, dit is echter geen voorwaarde voor plaatsing. Aan de hand van de isolatieklasse en de grootte van de ruimte wordt berekent hoeveel koelvermogen er nodig is om de ruimte goed te kunnen koelen.

 

Vragen of meer informatie?

U weet nu meer over de werking, de verschillen en de overeenkomsten van de airco en de warmtepomp. Heeft u vragen of wilt u meer weten over een airco of warmtepomp, dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze adviseurs. Zij kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Waar op letten bij het kopen van een airco
Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename...

Alles over warmtepompen
Alles over warmtepompen

Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.