Wat is de beste plek om een airco te installeren?

Wat is de beste plek om een airco te installeren?

Het is belangrijk dat een airco op de juiste plaats wordt geïnstalleerd. Dan pas zult u optimaal genieten van een koele ruimte. Wij geven u een aantal tips waar u aan moet denken bij de plaatsing.

 

Bij de installatie van de airco ligt de aandacht van veel mensen meer op de plaatsing van de binnenunit dan de buitenunit. Dit is begrijpelijk, want je zal vaker tegen de binnenunit aankijken. Meestal wordt er dan ook minder aandacht gegeven aan de plaats van de buitenunit gegeven, maar ook dat is erg belangrijk. Vooral nu er sinds 1 april 2021 strengere geluidseisen gelden voor (nieuw te plaatsen) airco's. Hierbij gaat het om het geluid dat een buitenunit maximaal mag produceren.

 

Plaatsing binnenunit

Als eerste is het goed om te bepalen voor welke ruimte u de airco wilt gebruiken, de woonkamer, slaapkamer(s) of zolder. Als dat bekend is, dan moet gezocht worden naar de geschikte plaats voor de binnenunit. Dit vind altijd plaats in overleg met de installateur, want er zijn een aantal voorwaarden voor plaatsing. Zo mag deze niet dichtbij een warmtebron, zoals een radiator worden geplaatst. Ook mag er bij voorkeur geen direct zonlicht op de unit schijnen. Hoe warmer de airco zelf wordt, hoe harder deze moet werken. En dat zorgt weer voor een hoger energieverbruik.

 

Het binnendeel van de airco dient zo hoog mogelijk geplaatst te worden. Dan wordt de kamer sneller gekoeld, omdat de koude lucht veel beter wordt verspreid. De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen.

 

Plaatsing buitenunit

Zoals eerder aangegeven wordt er minder aandacht besteed aan de plaatsing van de buitenunit, maar ook dit is erg belangrijk. De buitenunit kan via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst. Het grote voordeel van plaatsing op een plat dak, is dat het buitendeel minder zichtbaar is.

 

Waar de buitenunit precies geplaatst kan worden, is afhankelijk van de situatie. Belangrijk is dat de unit volledig vrij staat. Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken. De ene wat meer dan de ander, maar het is goed om de buitenunit op voldoende afstand van de buren te plaatsen. Het laatste wat u natuurlijk wil, is dat de buren last ondervinden van uw airco.

 

Geluidseisen airco

Door de nieuwe geluidseisen is niet ieder huis geschikt voor een airco. Voor de buitenunit geldt dat deze overdag niet meer dan 45 dB aan geluid mag veroorzaken bij de woning van de buren, ’s nachts is de norm 40 dB. De grens van het aantal dB geldt op de perceelgrens. Vaak houdt dit in dat er voldoende afstand nodig is vanaf de buitenunit van de airco tot de grens van de tuin. Hierdoor zijn appartementen of (smalle) woningen met een kleine tuin vaak ongeschikt.

 

Meer over de geluidseisen

 

Meer informatie

Wilt u weten wat de mogelijkheden in uw situatie zijn? Wij geven u graag gratis en vrijblijvend advies over airco's. Kijk op onze airco pagina voor meer informatie.

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Welke airco is geschikt voor mij?
Welke airco is geschikt voor mij?

Een airco is dé perfecte oplossing voor verkoeling in huis tijdens de steeds warmer wordende zomers. U kunt een airco ook...

Waar op letten bij het kopen van een airco
Waar op letten bij het kopen van een airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Hierdoor kan het benauwd en warm worden in huis. Met een airco geniet u van een aangename...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.