Veelgestelde vragen over airco's

Veelgestelde vragen over airco's

Steeds meer mensen hebben een airco in huis. Dat is niet heel gek, want de afgelopen jaren hebben we tropisch warme zomers gehad. Een airco zorgt voor de nodige verkoeling tijdens deze dagen. Een airco kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Overweegt u om een airco te kopen of te huren, maar heeft u nog een aantal vragen? Wij geven u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

 

1. Waar kan ik de airco plaatsen?

Het is belangrijk dat zowel de binnen- als buitenunit op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Lees hier wat de beste plek is om een airco te installeren.

 

2. Is een airconditioningsysteem ongezond?

Een airco is in principe niet ongezond. Maar er zijn wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk om de luchtstroom niet op uw lichaam te richten. Ook adviseren wij om de temperatuur niet te laag in te stellen. Zorg ervoor dat het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten niet meer dan ongeveer 5 graden is. Anders heeft u een grotere kans om verkouden te worden.  

 

3. Welke airco heb ik nodig?

Welke airco u nodig heeft, hangt af van uw wensen en situatie. Zo heeft u bij een vaste airco keuze uit een single-split unit of een mutli-split unit. Deze zijn beschikbaar met verschillende vermogens. Het is goed om vooraf te bepalen hoeveel ruimtes u wilt verkoelen. Dan weet u of u een single-split unit (één ruimte) of multi-split unit nodig heeft (meerdere ruimtes). Vervolgens moet gekeken worden hoeveel vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen verkoelen. Daarbij is zowel de inhoud van de ruimte en de mate van isolatie belangrijk. Een adviseur kan u hier altijd bij helpen. Hij of zij kan u precies vertellen welke airco het beste bij uw situatie past.

 

4. Hoeveel geluid maakt een airco?

Een airco maakt geluid. Hoe lager het aantal dB, hoe stiller de airco is. Sinds 1 april 2021 gelden er strengere geluidseisen voor de buitenunit van een airco. Overdag mag de buitenunit niet meer dan 45 dB geluid veroorzaken bij de buren, 's nachts mag dit niet meer dan 40 dB zijn. Lees meer over de geluidseisen voor airco’s. 

 

5. Wat is de levensduur van een airconditioner?

De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de mate van gebruik en of er regelmatig onderhoud is uitgevoerd. Een goed onderhouden split airco gaat bij gemiddeld gebruik zo'n 12 tot 15 jaar mee. 

 

6. Moet een airco regelmatig onderhouden worden?

Om zo lang mogelijk van uw airco te kunnen genieten, is periodiek onderhoud aan uw split airco belangrijk. Met periodiek onderhoud verkleint u de kans op storingen en verlengt u de levensduur van uw airco. Hoe vaak de split airco onderhouden moet worden, is afhankelijk van het type toestel. 

 

Tijdens het onderhoud wordt de werking van het aircosysteem gecontroleerd en wordt zowel de binnen- als buitenunit schoongemaakt. Daarnaast worden de luchtfilters gereinigd en wordt het aanwezige koudemiddel gecontroleerd. 

 

7. Wanneer moet ik een airco bijvullen?

Een airco koelt door middel van koelmiddel. De vloeistof verdampt tijdens het koelproces, waardoor er steeds minder koelmiddel in het toestel zit. Als uw toestel minder begint te koelen of als u de airco langere tijd niet hebt gebruikt, is het nodig om het koelmiddel te laten bijvullen. Dit mag u overigens niet zelf doen. Hiervoor moet u een erkend specialist inschakelen. 

 

8. Kan een airco ook verwarmen?

Ja, nieuwe modellen airco's hebben meerdere functies. Naast koelen kunnen ze ook verwarmen, zuiveren, ontvochtigen en ventileren. 

 

9. Verbruikt een airco veel energie?

De airconditioner wordt niet langer meer gezien als een energieslurper. De toestellen zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Airco's hebben een energielabel.  Bekijk het energielabel om te zien hoe zuinig het toestel is. 

 

10. Hoe gaat de installatie van een airco in z'n werk?

 

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen of overweegt u om een airco aan te schaffen? Vraag dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Waar kunnen wij u bij helpen?*
Opmerkingen

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 

 

Delen op social media
Anderen bekeken ook
zonnepanelen-opbrengst
De salderingsregeling: hoe zit het nu en na 2023?

De salderingsregeling is een veelbesproken onderwerp, vooral omdat deze regeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Is investeren in zonnepanelen dan nog...

duurzame-cv-ketel-alternatieve
Duurzame alternatieven voor de cv-ketel

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan is een nieuwe cv-ketel misschien een voor de hand liggende keuze. Maar nu de energietransitie in volle gang...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.