Gasketelwet vanaf 1 april 2023: Wat verandert er?

Gasketelwet vanaf 1 april 2023: Wat verandert er?

Per 1 april 2023 gaat de Gasketelwet in. Vanaf dat moment mogen alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen. Kemkens is volledig gecertificeerd en werkt volgens de richtlijnen van de Gasketelwet. Op deze pagina leest u wat deze wet precies inhoudt, waarom deze wet tot stand is gekomen en wat dit voor u betekent.

 

Wat is de Gasketelwet?

De nieuwe Gasketelwet schrijft voor dat vanaf 1 april 2023 alleen nog gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs mogen werken aan gasverbrandingstoestellen. De bedrijven moeten beschikken over een bedrijfscertificaat en de monteurs over het certificaat Vakmanschap CO. Zonder deze certificering mogen installatiebedrijven en monteurs geen gasverbrandingsinstallaties plaatsen, onderhouden of repareren. Dat is strafbaar vanaf 1 april 2023.

 

Wat betekent dit voor u?

Vanaf 1 april 2023 mag u alleen nog een gecertificeerde installateur inschakelen voor het plaatsen, onderhouden en repareren van gasverbrandingstoestellen. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. In het register Gasverbrandingsinstallaties kunt u zien welke installateurs gecertificeerd zijn.

 

Waarom de Gasketelwet?

De Gasketelwet is het resultaat van nieuwe inzichten over de gevaren van koolmonoxide. In 2015 bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit over de gevaren van koolmonoxide bij cv-ketels. Hierbij kwam naar voren dat veel koolmonoxide-incidenten ontstonden door verkeerd handelen of nalatigheid van onkundige monteurs. Ook bleek dat de helft van de ongelukken plaatsvindt bij moderne cv-installaties. Om de branche te professionaliseren, de veiligheid nog meer te waarborgen en het aantal ongelukken met koolmonoxide terug te dringen, heeft de Rijksoverheid besloten certificeringen verplicht te maken.

 

Is cv-ketel onderhoud wettelijk verplicht vanaf 1 april 2023?

Onderhoud is niet wettelijk verplicht, ook niet na de invoering van de Gasketelwet. Maar wij raden wel aan om uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Hierdoor heeft u minder kans op storingen, gaat de cv-ketel langer mee en blijft de cv-ketel energiezuinig werken. Ook kan periodiek onderhoud gevaarlijke situaties voorkomen, zoals koolmonoxidevergiftiging.

 

Er zijn brandverzekeringen en/of opstalverzekeringen die periodiek onderhoud aan de cv-ketel verplichten. Als u schade claimt, dan moet u kunnen aantonen dat de cv-ketel wordt onderhouden door een gecertificeerd installatiebedrijf.

 

Daarnaast is de garantie een belangrijke reden voor cv-ketel onderhoud. Cv-ketel fabrikanten schrijven voor hoe vaak de cv-ketel onderhouden moet worden. Als de cv-ketel niet volgens de voorschriften van de fabrikant wordt onderhouden, dan komt de garantie te vervallen.

 

Cv-ketel onderhoud door Kemkens

Bij Kemkens kunt u terecht voor het periodiek onderhoud aan uw cv-ketel. U kunt hiervoor een onderhoudsabonnement afsluiten. Wij bieden verschillende onderhoudsabonnementen aan. Hiermee bent u standaard verzekerd van vakkundig periodiek onderhoud door gecertificeerde monteurs en 24/7 hulp bij een storing. U kunt zelf de dekking van het abonnement bepalen. Zo is het altijd een contract dat bij uw situatie past.

 

Bekijk onze onderhoudscontracten

Delen op social media
Anderen bekeken ook
Alles over cv-ketel onderhoud
Alles over cv-ketel onderhoud

Cv-ketel onderhoud is belangrijk om verzekerd te zijn van verwarming en warm water. Door cv-ketel onderhoud komt u niet voor verrassingen te staan...

Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden
Hoe vaak moet ik mijn cv-ketel onderhouden

Door uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden, blijft deze veilig en zuinig werken. Maar hoe vaak moet u eigenlijk uw cv-ketel laten...

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.

Een ogenblik geduld a.u.b. Uw aanvraag wordt verwerkt.