Alles over warmtepompen
Met de aanschaf van een warmtepomp kunt u veel besparen op uw gasrekening. U verbruikt namelijk minder tot geen gas meer. Hierdoor kunt u op milieuvriendelijke wijze uw woning verwarmen. Wilt u meer weten? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over de warmtepomp.
- Hoe werkt een warmtepomp?
- Soorten warmtepompen
- Is de warmtepomp een alternatief voor de cv-ketel?
- De voor- en nadelen van een warmtepomp
- Geluid van een warmtepomp
- Subsidie voor een warmtepomp
- Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
- Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
- Wat is de levensduur van een warmtepomp?
- Warmtepomp onderhoud
- Warmtepomp kopen
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie uit duurzame energiebronnen, zoals de lucht, bodem of grondwater. Deze energie wordt omgezet in bruikbare warmte voor het verwarmen of koelen van de woning of om warm water te maken. Een warmtepomp haalt tot 75% van de benodigde energie uit de bron. De overige 25% gaat op aan elektriciteit die nodig is om de pomp te laten werken.
Soorten warmtepompen
Er zijn twee soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp en een volledig elektrische (all electric) warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hierbij zorgt de warmtepomp voor verwarming en de cv-ketel voor warm tapwater. Bovendien springt de cv-ketel bij als de warmtevraag hoog is of op koude dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel en zorgt voor verwarming en warm tapwater. Bij deze warmtepomp is er dus geen cv-ketel op gas meer nodig.
De hybride en volledig elektrische warmtepompen kennen verschillende types, zoals een lucht-water warmtepomp en een ventilatielucht-water warmtepomp, ook ventilatiewarmtepomp genoemd. Ieder type warmtepomp heeft zijn eigen eigenschappen. Welke type warmtepomp geschikt is voor uw woning, hangt van af verschillende factoren, zoals uw huidige woning, uw verbruik en uw wensen.
Soorten warmtepompen vergelijken
Hybride lucht- water warmtepomp

- Haalt energie uit de buitenlucht
- Cv-ketel komt in op piekmomenten
- Kan aangesloten worden op bestaande of nieuwe ketel
Hybride ventilatielucht warmtepomp

- Haalt energie uit de ventilatielucht
- Cv-ketel komt in op piekmomenten
- Kan aangesloten worden op bestaande of nieuwe ketel en mechanische ventilatie
1. Ventilatielucht van binnen
All-electric lucht-water warmtepomp

- Verwarmt volledig huis en tapwater
- Werkt volledig op elektriciteit
- Geen gas (cv-ketel) nodig
Hybride lucht-water warmtepomp
De hybride lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnendeel en een buitendeel of alleen uit een buitendeel, ook wel monobloc genoemd. Het binnendeel wordt in de buurt van de cv-ketel geplaatst. Het buitendeel kan geplaatst worden op een plat dak, aanbouw, aan de gevel of op de grond. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om het cv-water wat naar uw verwarming toegaat mee te verwarmen, vandaar de term lucht-water. De lucht-water warmtepomp zorgt alleen voor het verwarmen van de woning. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater en springt bij wanneer dat nodig is: op koude dagen of als de warmtevraag hoog is.
Hybride lucht-water warmtepomp
Hybride ventilatielucht-water warmtepomp
De hybride ventilatielucht-water warmtepomp, ook bekend als ventilatiewarmtepomp, ondersteunt de cv-ketel bij het verwarmen van de woning. Hij heeft, in tegenstelling tot de lucht-water warmtepomp, alleen een binnendeel. Deze warmtepomp vervangt de mechanische ventilatie in de woning en wordt aangesloten op de bestaande ventilatiekanalen in uw woning. Hij haalt energie uit de warme, vervuilde lucht die via ventilatieventielen en -kanalen wordt afgezogen uit de woonkamer, badkamer en toilet. Die energie wordt vervolgens gebruikt voor de centrale verwarming. De afgekoelde, vervuilde lucht wordt vervolgens uit de woning geblazen.
Volledig elektrische lucht-water warmtepomp
De volledig elektrische lucht-water warmtepomp vervangt de cv-ketel en gasaansluiting in uw woning. Hij zorgt voor verwarming en warm tapwater in de keuken en badkamer. De installatie bestaat uit een binnendeel en/of een buitendeel en een boiler voor warm tapwater. De warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om ruimtes in huis te verwarmen en voor het produceren van warm tapwater.
Verschillen tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt altijd samen met een cv-ketel. U heeft bij deze warmtepomp nog een gasaansluiting nodig, omdat de cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en bijspringt als het buiten erg koud is of als de warmtevraag hoog is. De hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar gasloos wonen. U bespaart op gaskosten voor verwarming, iets wat interessant is vanwege de hoge gasprijzen. Bovendien kan deze warmtepomp aangesloten worden op bestaande (lagetemperatuur)radiatoren en is deze warmtepomp geschikt bij matige isolatie. Maar hoe beter de isolatie, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.
Bij een volledig elektrische warmtepomp is geen cv-ketel en gasaansluiting nodig. Met deze warmtepomp verlaagt u uw gasverbruik naar 0. Deze warmtepomp is alleen geschikt als de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is, als de woning op lage temperatuur verwarmd kan worden (bijvoorbeeld vloerverwarming) en als er voldoende ruimte in en om de woning is. De volledig elektrische warmtepomp neemt veel meer ruimte in dan de cv-ketel. Daarnaast is er extra ruimte nodig voor een boilervat voor warm water.
Is de warmtepomp een alternatief voor de cv-ketel?
Of de warmtepomp een alternatief is voor de cv-ketel, hangt af van uw situatie. De hybride warmtepomp is een goede toevoeging als uw woning nog niet geschikt is voor een volledige elektrische warmtepomp, maar u graag wilt besparen op uw gasverbruik voor verwarming. Bovendien is de hybride warmtepomp een goede tussenstap naar gasloos wonen.
Als u woning wel voldoet aan de voorwaarden voor een volledig elektrische warmtepomp, dan is de volledig elektrische warmtepomp zeker een goed en duurzaam alternatief voor de cv-ketel. U heeft geen gasverbruik meer en uw woning is klaar voor de toekomst.
De voor- en nadelen van een warmtepomp
Welke voor- en nadelen heeft een warmtepomp?
Voordelen van een warmtepomp
- Vermindering tot zelfs geen gaskosten meer
- Lagere CO2-uitstoot
- Koelen met een warmtepomp ook mogelijk
- Subsidiemogelijkheden
Nadelen van een warmtepomp
- Hogere aanschafkosten dan een cv-ketel
- Aanpassingen nodig in de woning, bijvoorbeeld isolatie en lagetemperatuurverwarming
- Extra ruimte nodig voor plaatsing warmtepomp
- Niet alle type warmtepompen zijn geschikt voor ieder woningtype
Geluid van een warmtepomp
Het buitendeel van de warmtepomp maakt het meeste geluid. Het geluid is afkomstig van de compressor en de ventilator. Voor warmtepompen met een buitendeel geldt vanaf 1 april 2021 een nieuwe geluidseis. Het gaat hierbij om het geluid wat het buitendeel overdag en ’s nachts maximaal mag produceren. De installatie mag overdag niet meer dan 45 dB aan geluid veroorzaken bij de buren, ’s nachts is de norm 40 dB.
Meer over geluid van een warmtepomp
Subsidie voor een warmtepomp
De overheid heeft als streven om het gasverbruik in 2030 fors te verminderen, en in 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. De warmtepomp is de duurzame vervanger van de cv-ketel en voor veel huishoudens een flinke investering. Daarom geeft de overheid de ISDE-subsidie op warmtepompen. Dit moet het aanschaffen van de warmtepomp aantrekkelijker en toegankelijker maken.
Het subsidiebedrag voor (hybride) warmtepompen is per 1 januari verhoogd van 20% naar 30%. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van de aanschafkosten, het merk en type warmtepomp en het vermogen.
Meer over de subsidie voor een warmtepomp
Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Hierdoor zal uw stroomverbruik stijgen. Hoeveel dat precies is, hangt onder andere af van het verbruik, de mate van isolatie en het type warmtepomp. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u de extra stroom die de warmtepomp verbruikt (deels) zelf opwekken. Dat maakt een warmtepomp en zonnepanelen een duurzame combinatie.
Meer over de warmtepomp met zonnepanelen
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke warmtepomp het beste past bij uw situatie? Doe onze warmtepompcheck en kom er binnen enkele minuten achter!
Geschikte plekken voor een warmtepomp
De plaatsing van de warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp. Voor een hybride lucht-water warmtepomp heeft u voldoende ruimte nodig om het binnendeel naast de cv-ketel te plaatsen. Dit toestel is qua formaat kleiner of even groot als een cv-ketel. De ventilatielucht-water warmtepomp komt op de plek van de mechanische ventilatie. In de meeste gevallen is de warmtepomp groter dan de ventilatiebox.
Een volledig elektrische warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Er moet plaats zijn voor het binnendeel en het boilervat voor warm tapwater. Er bestaan warmtepompen met een geïntegreerde boiler. In dat geval is alleen voldoende ruimte voor het binnendeel nodig. De zolder of een kelder is een geschikte plek voor het binnendeel en boilervat van de warmtepomp.
Het buitendeel van zowel de hybride warmtepomp als de volledig elektrische warmtepomp kan geplaatst worden aan de gevel of op een aanbouw, garagedak of plat dak. Hierbij moet rekening worden gehouden met de geluidseisen van de overheid.
Meer over geschikte plekken voor een warmtepomp
Appartement verwarmen met een warmtepomp
Niet alle type warmtepompen zijn geschikt voor een appartement. Een warmtepomp met buitendeel is niet mogelijk in verband met de geluidseisen van de overheid. De ventilatielucht-water warmtepomp is wel geschikt. Deze warmtepomp heeft namelijk geen buitendeel, alleen een binnendeel. Deze warmtepomp kan alleen geplaatst worden als er mechanische ventilatie aanwezig is in de woning. Hij vervangt de mechanische ventilatiebox en haalt energie uit de afgezogen ventilatielucht. Die energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning.
Meer over warmtepomp in een appartement
Wat is de levensduur van een warmtepomp?
De verwachte levensduur van een warmtepomp is 15 tot 20 jaar. Het is verstandig om de warmtepomp regelmatig te laten onderhouden. Dit kan de levensduur van het toestel verlengen
Warmtepomp onderhoud
Regelmatig onderhoud aan de warmtepomp is belangrijk voor een goede en energiezuinige werking. Het rendement en de levensduur van de warmtepomp hangt sterk af van de vervuiling van de warmtewisselaar en filters. Met name een lucht-water warmtepomp is hier gevoelig voor. Daarom adviseren we jaarlijks onderhoud voor dit toestel. Bij een brongebonden warmtepomp is eens per 24 maanden voldoende.
Meer over warmtepomp onderhoud
Warmtepomp kopen
Geïnteresseerd in het kopen van een warmtepomp? Om u zo goed mogelijk te helpen, raden we u aan om de warmtepompcheck te doen om te kijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Als u woning geschikt is, kunt u een vrijblijvend advies aanvragen.

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Overdag is dit niet zo storend, maar ’s avonds kan dit wel storend zijn. Dan is het stiller...

Update 18 januari 2023: Het is op dit moment nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen....