zonnepanelen op dak

De opbrengst van zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen is elke maand anders. Logisch, want de zonuren en weersomstandigheden verschillen. Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen in de zomermaanden meer opleveren dan de rest van het jaar, maar is dat ook zo? Lees hier wanneer het rendement maximaal is!

 

Seizoensinvloeden

Zonnepanelen werken op zonlicht: Zodra zonlicht het paneel raakt, wordt dit licht omgezet in energie. Om het meeste uit uw zonnepanelen te halen, moeten ze dus zoveel mogelijk licht opvangen. In de winter bijvoorbeeld ziijn de dagen kort en is het vaak bewolkt. Daarom wekken de zonnepanelen in deze periode minder stroom op dan de dagen met meer zonuren.

 

Naast zonlicht is ook de temperatuur van invloed op de werking van zonnepanelen. De zonnecellen in de panelen verliezen door warmte hun vermogen met als gevolg dat ze minder opwekken. Voor de opbrengst van zonnepanelen gaat het om de temperatuur van het paneel, niet de buitentemperatuur.

 

Op hete dagen wordt het paneel - en dus de zonnecellen - té warm. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden. U kunt stellen dat boven de 25 graden elke graad warmer gelijk staat aan 0,5% minder vermogen. Gelukkige wordt de warme temperatuur in de zomer gecompenseerd door de hoeveelheid zonuren. Hierdoor is het verlies op lange tijd marginaal. 

 

Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen. 

 

Opbrengst per maand

De verschillende invloeden zijn dus van invloed op de werking van de zonnepanelen. In onderstaande grafiek kunt u de opbrengst per maand bekijken. De maanden mei, juni en juli zijn de meest rendabele maanden wanneer er veel zonuren zijn en het nog niet warm is. Zonnepanelen leveren de minste energie op in de winter.

 

opbrengst per maand

 

De opbrengst van zonnepanelen hangt echter niet alleen af van het seizoen maar ook van uw persoonlijke situatie, zoals uw dakrichting, hellingshoek van het dak en eventuele schaduw. Wilt u precies weten hoeveel zonnepanelen opbrengen in uw persoonlijke situatie? Doe dan de zonnepanelencheck!

 

Wanneer zonnepanelen aanschaffen

Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Dan kunt u dit het beste in de lentemaanden doen, in maart of april. Dan profiteert u nog van de meest rendabele maanden van het jaar en haalt u het optimale rendement uit uw zonnepanelen.

 

Meer weten?

Heeft u nog vragen over de opbrengst van zonnepanelen? Wij helpen u graag! Vul onderstaande gegevens in en één van onze adviseurs neemt binnen één werkdag contact met u op.

 

Naam*
Postcode*
Straat
Woonplaats
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Heeft u nog opmerkingen?

Kemkens verwerkt uw gegevens om uw aanvraag te verwerken. Ook verwerken we uw gegevens om u te informeren over onze dienstverlening. Meer informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens en de mogelijkheid om u hiervoor af te melden vindt u in ons privacy statement.

 
 
Delen op social media
Anderen bekeken ook
dak met zonnepanelen
Dakrichting zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen plaatsen? Bekijk dan eerst of uw dak geschikt is. Dit hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van uw dak. De...

zonnepanelen
Zonnepanelen in de winter rendabel?

Zonnepanelen in de winter Zonnepanelen maken gebruik van zonlicht om energie op te wekken. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen alleen...

Plaats een reactie
Bericht *
Naam *
E-mail

© 2016, Kemkens.

Alle rechten voorbehouden.